Мироопазващата мисия на ООН в Мали - MINUSMA - е готова

...
Мироопазващата мисия на ООН в Мали - MINUSMA - е готова
Коментари Харесай

Сините каски на ООН се изтеглят от Мали

Мироопазващата задача на Организация на обединените нации в Мали - MINUSMA - е подготвена да приключи изтеглянето си от страната в неделя, се споделя в изказване на Организация на обединените нации, представено от " Ройтерс ".

Експерти по сигурността предизвестяват, че в този момент регионът може да се трансформира в център на битката в северната част на страната, защото бунтовническите групировки и армията се стремят да завземат регионите, които Организация на обединените нации е напуснала, което ще докара до по-нататъшна дестабилизация на Мали, където работят и ислямистки бойци, свързани с Ал Кайда и Ислямска страна.

Насилието в Мали набъбна след юни, когато военната хунта, взела властта с прелом през 2021 година, подреди на десетилетната мироопазваща задача на Организация на обединените нации да напусне.

Организация на обединените нации съобщи, че единствено дребен екип ще остане, с цел да следи превозването на активите и унищожаването на оборудването, благосъстоятелност на Организация на обединените нации.

" Средствата, организациите и стратегиите на Организация на обединените нации бяха в Мали доста преди разполагането на МИНУСМА и ще останат в Мали и след изтеглянето ", съобщи ръководителят на МИНУСМА Ел-Гасум Ване.

Мироопазващата задача в Мали започва през 2013 година след принудително въстание на сепаратистки бунтовници, които се пробваха да поемат контрола над северната част на страната, и последвалия боен прелом.

Оттогава Мали се трансформира в епицентър на ислямисткото движение, което се популяризира в цяла Западна Африка и принуди милиони хора да избягат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР